وبسایتهای ایستا یا استاتیک، به وبسایتهایی گفته میشود که محتوا ثابت است و به منظور اضافه کردن محتوای جدید، میبایست مجدداً کدنویسی کرد. مثلاً شما یک وبسایت با 5 صفحه دارید و به منظور اضافه کردن صفحه جدید، باید مجدداً کدنویسی کنید و سایر صفحات را نیز به منظور دسترسی به این صفحه ویرایش کرده و پیوند به این صفحه جدید را ایجاد کنید. به چنین وبسایتهایی، وبسایت ایستا گفته میشود.
وبسایتهای پویا، در مقابل وبسایتهای ایستا قرار دارند و کار با این نوع وبسایتها، به مراتب آسانتر و همینطور بهتر است. در وبسایتهای پویا، شما یک بار کدنویسی هسته را انجام میدهید و سپس به آسانی میتوانید مطالب را منتشر کنید. به طور مثال، اگر با سرویسهای بلاگدهی کار کرده و آشنایی داشته باشید، میتوانید سایتی طراحی کنید که با استفاده از پنل مدیریت، دادهها را دریافت کرده و به صورت پویا در سایت نمایش دهد و در صورت انتشار مطلب و محتوای جدید، احتیاجی به کدنویسی نباشد.
HTML که سرواژه عبارت Hypertext Markup Language است، یک زبان نشانهگذاری محسوب میشود که به منظور ایجاد ساختار و قالب صفحه وب مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک HTML میتوانید مشخص کنید که در صفحه وب خود چند بخش دارید و محتوای هر بخش را مشخص کنید. زبان HTML، جزء لاینفک برنامه نویسی وب است و شما هر سایتی که بخواهید طراحی کنید، به هر زبانی که باشد، باید با استفاده از HTML ساختار اولیه سایت خود را آماده کرده و سپس با استفاده از سایر زبانها، کدنویسی دیگر بخشها را انجام دهید. به طور مثال، میخواهید مشخص کنید که سایت شما 4 قسمت با عناوین سربرگ، ستون کناری، کادر محتوا و پاصفحه داشته باشد. باید در ابتدای کار با استفاده از HTML این قسمت را ایجاد و تعریف کنید و سپس با استفاده از سایر زبانها، کدنویسیهای سایر بخشها را انجام دهید.
هنگامی که زبان HTML ارائه شده، صرفاً به منظور نمایش متن و عکس ارائه شده بود و انتظار نمیرفت تا سایتهای کنونی را بتوان با آن طراحی کرد. همانطور که گفتیم، زبان HTML صرفاً ساختار سایت را طراحی میکند. یعنی شما فقط میتوانید مشخص کنید که سایتتان چه اسکلتی دارد؛ اما نمیتوانید مشخص کنید که این اسکلتبندی، به چه شکلی باشد. به منظور بهبود سایتهای طراحی شده و همینطور شکلدهی به وبسایتها و رفع نواقص زبان HMTL، زبان CSS ارائه شد. CSS که مخفف Cascade Style Sheets است، یکی دیگر از زبانهای نشانهگذاری تحت وب است که به کاربر این امکان را میدهد تا مشخص کند که در صفحه وب طراحی شده، هر کدام از اجزای سایت، چه شکل و ابعادی داشته باشند. در واقع، زبان CSS به منظور تکمیل طراحی رابط کاربری وبسایت ارائه شده است.